Yaxell Japan

Yaxell Japan pochodzi z miasta Seki w prefekturze Gifu, na północ od Nagoi, na głównej wyspie Honshū w centralnej Japonii. Od 1932 roku Yaxell jest wiodącym producentem noży kuchennych najwyższej klasy, cenionych za wyjątkową jakość i precyzję. Noże marki są wykorzystywane przez najlepszych szefów kuchni, profesjonalnych kucharzy oraz pasjonatów gotowania na całym świecie.

Tradycyjne rzemiosło

Yaxell czerpie z tej wielowiekowej tradycji, łącząc nowoczesne technologie z nieprześcignioną wiedzą i precyzją rzemiosła przekazywanego z pokolenia na pokolenie.

Miasto Seki, uznawane za stolicę japońskich mieczy (katana) i noży, może poszczycić się ponad 780-letnią tradycją wytwarzania ostrzy, sięgającą okresu Kamakura (1185-1333). Seki jest światowym symbolem doskonałości w sztuce kowalskiej, która z biegiem lat przekształciła się w kunszt tworzenia noży kuchennych do codziennego użytku.

Jakość ostrza

Ostrza ze stali nierdzewnej Yaxell są poddawane wyjątkowemu procesowi hartowania: najpierw wypalane w piecu w bardzo wysokiej temperaturze, następnie schładzane lodem, a później ponownie utwardzane przy użyciu wysokiej temperatury. Dzięki temu stają się wyjątkowo trwałe, odporne na korozję i zachowują ostrość przez długi czas.

Rękojeści noży Yaxell wykonane są z Micarty – naturalnego materiału powstałego z żywicy i lnu. Zapewnia on maksymalną wytrzymałość i higienę, szczelnie łącząc rękojeść z ostrzem bez pozostawiania żadnych szczelin.